A kép nem elérhető
Slider

Az év utolsó hónapjának ünnepei nem csak az ajándékozásról szólnak. Cikkünk igyekszik bemutatni a decemberi ajándékhozók történeti hátterét magyar szemmel.

December 6.: Szent Miklós - Mikulás - Télapó

Szent Miklós három lányt megmentett a kényszerű prostitúció fenyegetésétől, mikor egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény család ablakába. Eme történet folyamán a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. E napon halt meg Szent Miklós, s a szenteket ritka kivételektől (pl. Szent László) eltekintve a haláluk napján szokás ünnepelni. Így következetes, ha alakját ekkor ünnepeljük, december 24-éhez nem fűzi semmi hagyomány. A Németalföldön, s többek között Romániában is ünneplik a december 6-át cipőcskékben éjjel érkező ajándékokkal. 

A Télapó kifejezés talán a 20. század első harmadában, talán régebben keletkezhetett, mindenesetre már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként. A Mikulás szavunk cseh-szlovák eredetű. A 1946 utáni időkben a politikai rendszer a Télapó alakját támogatta.
Hagyományaink szerint a Mikulás – Szent Miklós lévén – a Mennyországban lakik, segítői pedig főleg angyalok, esetleg manók, krampuszok.
Egy érdekesség: Szent Miklós a magyar pálinkafőzők védőszentje, így a hazai gasztronómiában december 6-a az ákovita napja.  

December 24.: Jézuska - Kis Jézus

December 24-én éjfélkor egyértelmű, hogy a Jézuska jön, hoz ajándékot, hiszen Jézus a hagyomány szerint ekkor született meg. A 16-17. századi vallási reformáció hatására sok protestáns felekezet Szent Miklós alakját Jézuskára „cserélte”, s a december 6-i ajándékozás is 24-25-ére tolódott. A 19. században a katolikusok is átvették a Kisjézus ajándékozó szerepét, míg a protestánsok Télapóra „váltottak” ekkor. Nálunk talán mindkét felekezet erős jelenléte miatt maradt meg mindkét figura.

Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovénia, Németország, Olaszország, Liechtenstein, Svájc, Szlovákia és egyes dél-amerikai régiók gyerekeinek is az ajándékhozója. A gyermek Jézust szőke hajúnak, angyali szárnyakkal képzeljük el, és sohasem láthatjuk, mindig csak a karácsonyfán lévő csengő hangjából tudjuk, hogy meghozta az ajándékokat, és már el is ment.

.