Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

 

Az ukrán gazdasági miniszter tulajdonában lévő Rochen édesipari vállalat engedélyt kapott az ukrán monopóliumellenes bizottságtól arra, hogy megvegye a magyarországi Bonbonetti Choco csokoládégyár részvényeinek több mint 50 százalékát.

Az ukrán sajtó üzleti hírei között megjelent információ szerint Petro Porosenko vállalata a részvényvásárlásnak köszönhetően az Európai Unióban bővíti tovább termékei piacát.

A Bonbonetti magyar csokoládégyár és a Rochen konzorcium július végén kötött egymással stratégiai együttműködési megállapodást a Bonbonetti márka európai erősítése és terjeszkedésének elősegítése céljából.

A Rochen vállalathoz tartozik Ukrajnában a kijevi, a kremencsugi, a vinnyicai és a mariupoli csokoládégyár. A vállalat külföldi terjeszkedése során először 2001-ben az orosz Likonf üzemet szerezte meg, majd 2006-ban a litvániai Klaipedos konditerija nevű gyárat.

A vállalat jelenleg több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztat, legalább kétszáz fajta csokoládét, bonbont, karamellt, kekszet, tortát és egyéb terméket állít elő évi több mint 410 ezer tonnát. A konzorcium mintegy 1,2 milliárd dolláros évi árbevételével a világ 15-ik legnagyobb édességgyártó vállalata. Jelenleg főként a volt szovjet térség országaiba, az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Izraelbe exportál. A Kommerszant-Ukraina gazdasági napilap szerint a Bonbonettinek 40 országban van képviselete, a részvényvásárlás által a Rochen tehát újabb piacokat szerez termékeinek.

A Rochen márkanév a vállalat tulajdonosának, Petro Porosenkónak családnevéből ered.

Az Ukrajnában "csokoládégyárosként" emlegetett Porosenko régóta szereplője a hazai politikai életnek. Jelenleg a Viktor Janukovics elnök mögötti Régiók Pártjának kormányában vezeti a gazdaságfejlesztési és kereskedelmi tárcát. Meghatározó szereplője volt a 2004-es narancsszínű forradalomnak, Viktor Juscsenko elnöksége alatt a nemzetbiztonsági- és védelmi tanács elnöki tisztét töltötte be és az akkori államfő egyik legközelebbi bizalmasának számított.

Az október 28-én megtartott parlamenti választásokon szülőföldjén, Vinnyica megyében indult független jelöltként, és képviselői mandátumot szerzett. A 46 éves üzletember a Korreszpondent tekintélyes ukrán hetilap tavalyi összesítése alapján Ukrajna 13. leggazdagabb embere, személyes vagyonát 980 millió dollárra becsülte 2011-ben az újság.

(Forrás: MTI)


( 1 Vote ) 
AddThis Social Bookmark Button
26/01/2015, 06:35
hamarosan-ujra-mehet-magyar-hus-oroszorszagba   Egy most véget ért vizsgálaton a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági előírásnak megfeleltek, így az orosz döntés után azonnal indulhatnak a szállítások. Az orosz embargó egyik legnagyobb hazai vesztese a szentesi Hungerit. Egy milliárd forint értékű árut, 1500 tonna baromfit nem tudtak tavaly Oroszországba eladni a gazdasági szankciók miatt. Masa Zoltán, a Hungerit...
15/01/2015, 10:44
nomadetel   Újra elérhető a NomádÉtel!   Egy rövid átalakítás, és szünet után újra lehet rendelni a fejedelmi ételeket szállító NomádÉteltől! Megújult kínálatukban olyan finomságok szerepelnek, mint a Delelő elnevezésű szürke marha pörkölt, a Kadosának keresztelt sült sajtgolyók, vagy a különleges köleskrokett. De érdemes megkóstolni bármelyik kenyérlángost, vagy éppen a 7...
20/12/2014, 08:51
tizenharom-ev-utan-ujra-gyart-az-ikarus-szekesfehervaron   Tizenhárom év szünet után ismét gyártanak Ikarus buszokat Magyarországon. A székesfehérvári üzemben Budapestre szánt trolibuszokat készültek el. Fóliázott ülések, ragyogó külső és az Ikarus buszok jól ismert védjegye, a szárnyas embléma. Ilyen a legújabb magyar troli. A magyar alkatrészekkel működő trolibuszt a székesfehérvári Ikarusz gyártelepén fejlesztették és állították elő....
16/12/2014, 17:47
uj-ostyauzem-letesult-retsagon   Összesen három és félmilliárd forintos beruházásban létesített ostyaüzemet Rétságon a dunakeszi székhelyű Urbán és Urbán Kft.; a cég a fejlesztéssel a legnagyobb magyarországi, magyar tulajdonú édesipari vállalkozássá vált, a Nógrád megyei városban harminc embernek adnak munkát. Csúvár Csaba, az Urbán és Urbán Kft. kereskedelmi igazgatója a hétfői megnyitón elmondta: a...
 

NomádÉtel.hu

Feliratkozás a hírlevélre

Magyar termékek adatbázisa

Oldalainkat 222 vendég és 0 tag böngészi

\/